Osim turizma koji se događa na hrvatskom Jadranu, naša zemlja ima odlične komparativne prednosti za razvitak kontinentalnog turizma. Posebice je to vidljivo na području Brodsko-posavske županije gdje u posljednje doba niču sve zanimljiviji OPG-ovi, seoska gospodarstva i ostali smještajni i turistički objekti.
Jedan od njih je obiteljsko imanje Opođe koje se nalazi u općini Cernik nedaleko Nove Gradiške. To se imanje prostire na 45 hektara, a vodi ga Lucija Lazić, kćerka vlasnika Stanka Lazića, nekadašnjeg građevinskog stručnjaka koji je izgradio POS-ovo naselje u Sesvetama sa 120 stanova i 40 poslovnih prostora.
Građevinarstvom se bavio 30 godina, tvrtka je otišla u stečaj, a Stanko se povukao u mir i tišinu slavonske ravnice gdje je izgradio objekt, a bavi se još vinogradarstvom i proizvodnjom rakija.
Šikare su pretvorene u plodne njive, a vinograd se malčira i kosi
“Imamo tri hektara vinograda odnosno 11 tisuća trseva vinove loze. Osim toga, uzgajamo i 7400 stabala kruške viljamovke na tri hektara površine. Ponosni smo vlasnici prvog rasadnika Miscanthusa giganteusa u Hrvatskoj, a riječ je o ekološkoj trski. Dva kilograma te trske zamjenjuje jednu litru lož ulja i to je budućnost Hrvatske. Imanje uređujemo već 25 godina, a sada se tamo nalazi pet dvokrevetnih soba, jedan apartman i jedan ‘predsjednički’ apartman, ukupno za 20 osoba”, rekao je Lazić.
Dodao je kako imaju i arhivska vina – graševinu od 1983. i to za specijalne degustacije te arhivu rakija.
Za rakije su 2019. na Sabatini, među 42 viljamovke, osvojili zlato. Na Gold gastru u Splitu s jednom travaricom i adria rakijom rađenom od morskih algi osvojili zlato. Lazić kaže kako je njihova rakija od algi jedina takva rakija u Hrvatskoj, a pretpostavlja i u svijetu.
Kako bi turisti uživali u potpunoj turističkoj ponudi, uz odličnu gastro ponudu, na imanju se nalaze i konji, magarci i ovce. Tamo su i dva ribnjaka s više od 3500 šarana, a gosti se mogu baviti i ribolovom. “Mogu je sami i pripremiti na roštilju”, istaknuo je Lazić.
U Cerniku ‘vrišti tišina’
Da je boravak na tom području zaista melem za dušu i tijelo priznao je i jedan gost iz Londona koji je rekao kako “prvi put u životu nije ništa čuo kada je boravio u Opođu jer da tamo naprosto ‘vrišti tišina’”.
Kako bi turistima dali “vrijednost više”, u Cerniku se posebna pozornost daje na vjerskom i ruralnom turizmu. Osim toga, oni koji vole aktivan odmor mogu laganom vožnjom na biciklu proći biciklističkim stazama toga kraja te upoznati sve njegove ljepote. Za duhovnu obnovu svakako treba posjetiti Franjevački samostan.
U istoj županiji, u mjestu Brodski Stupnik nalazi se imanje i vinarija Stupnički Dvori, koje je nekada vodio Davor Zdjelarević, a sada je u vlasništvu gospodarstvenika i vinara Josipa Galića. Važno je napomenuti kako sadašnji vlasnik gradi nove smještajne objekte čime pridonosi podizanju kvalitete, a osim toga u planu je i izgradnja prve šampanjerije u Hrvatskoj.
Naime, na 42 hektara površine nalaze se vinogradi pod bijelim i crnim sortama vinove loze, među kojima se nalaze i oni od kojih se proizvode pjenušci te je stoga bilo logično da se baš tamo izgradi šampanjerija. Takvih mikrolokacija nema mnogo u Hrvatskoj. Grožđe se ne tretira herbicidima, a već dvije godine ne koriste se mineralna gnojiva.
Zanimljivo je da Brodski Stupnik ima dosta željeza u tlu, a nekada se na tom području uzgajala riža. Od tada takva vegatacija utječe na uzgoj vinove loze.
Još jedno zanimljivo mjesto za odmor i uživanje u eno-gastro ponudi je ranč Ramarin na kojem je sve u znaku konja – od umjetnog jezerca u obliku konja, gastro ponude koja se nudi na drvenim podlošcima u obliku konja do pravih konja na kojima se može jahati.
Ranč nudi smještaj u bungalovima, odličnu hranu i vrhunska vina Ramarin – graševinu, traminac i crne pinot kasnih berbi, fina poluslatka i slatka vina!
Za potpuni hedonistički doživljaj kao stvoren je salaš Savus u Bukovlju – s restoranom nositeljem nacionalnog standarda “Okusi tradicije” te standarda “Okusi graničarskog Posavlja”.